Försäljning inom nya marknader

Vi tänkte i denna artikel gå igenom marknadssegment i Sverige där det finns stor tillväxt och möjligheter för nya aktörer.

Vi har tidigare behandlat skönhet, skäggbranschen samt leksaker. Det är alla mycket väletablerade marknader där det redan finns många och stora aktörer. Det betyder såklart inte att det är ”omöjligt” att lyckas, men det är helt klart svårare pga hög konkurrens. Ska man lyckas där måste man satsa ganska hårt eller nischa in sig på ett specifikt smalare segment.

Något som då är mer intressant är områden där det inte finns så mycket befintliga aktörer och konkurrens. Ett av dessa områden är försäljning av material.

Materialindustrin – En ny och öppen marknad

Stålprodukter såsom plattstång, vinkeljärn och rundstång

Med material menar vi främst produkter som olika rör och stänger, men även plåt och fästelement. Detta kan inkludera produkter såsom vinkelstång, fyrkantstång, rundstång och plattstång.

Att köpa sådana produkter är såklart inga problem för större företag B2B, men det vi som alltid fokuserar på här är onlineförsäljning till privatpersoner. Som privatperson kan du lätt köpa skruvar, muttrar och liknande hos de etablerade byggvaruhusen. Men när det kommer till mer avancerade produkter som stänger och rör i olika längder är utbudet knapert. Även online försäljning mot företag är sällsynt då dessa vanligtvis jobbar genom offerter och liknande samt i större volymer.

Vill du som privatperson ha en mindre mängd material i specifika mindre längder är det väldigt svårt. Det man tidigare behövt göra är att gå till en mekanisk verkstad eller grossist och ”be snällt” och hoppas att man får det man behöver. Priserna kan då också bli väldigt höga.

Redan nu förstår nog de flesta att det finns en nisch och marknad för detta. Som ett exempel kan vi ta upp den nystartade webbshoppen materialexperten som gör just detta och säljer industrimaterial mot privatpersoner till låga priser. Är man till exempel ute efter en rostfri plattstång har de har de ett stort och bra utbud: materialexperten.se/plattstang/rostfri-plattstang

Vi tror att denna marknad bara kommer växa varefter företag inser potentialen i onlineförsäljning. Det är lätt att tro att internethandel redan är mättat och att inga nya öppna marknader finns. Men det är fortfarande många områden, precis som denna, som har stora möjligheter.

Troligtvis kommer allt fler verkstäder och liknande inse detta framöver och börja erbjuda onlineförsäljning och då även till privatpersoner.