Klassiskt på uppgång

Inom många branscher, framförallt konsumentproduktsbranscherna ser vi att intresset för äldre och mindre komplicerade produkter blir mer och mer populära.

Exempel 1, skäggbranschen

säkerhetshyvel

Ett bra exempel är inom rakningsbranschen där våtrakning med rakkniv och säkerhetshyvel har ökat lavinartat. Inför denna artikel läste jag på om rakknivar och säkerhetshyvlar, på http://www.säkerhetshyvel.se hittade jag rätt mycket information och på några andra sidor och klart står att intresset går uppåt. Det är visserligen inte så konstigt, det verkar himla trevligt att raka sig på det viset. Många verkar tillochmed nästan uppfatta sin rakningsprocedur som meditativ. Jag tror att jag inom kort kommer testa på klassisk våtrakning, blir ju lite smådyrt att komma igång men verkar som att man sparar in de pengarna väldigt snabbt. Gilette-blad osv är ju trots allt väldigt dyra.

Fler exempel, möbelindustrin och retroprodukter

För att ta lite andra exempel så har ju inom möbelindustrin retro varit väldigt populärt. Folk köper gamla äppellådor för flera hundra kronor, tillverkar soffbord för dyra lägenheter av EU-pallar och kundvagnshjul. Det låter ju vansinnigt men det är svårt att inte fascineras av trenden och kanske till och med hålla med om att det faktiskt är rätt snyggt ibland. Retrostilen inom möbler är ju inte speciellt ny, men för den kreative går det nog att hitta fina öppningar där.

Det finns även en hel bransch som bara är ”retroprodukter” vilket ju är rätt intressant. Produkter som är byggda för att se ut som normala produkter såg ut förr i tiden. Hur retro är det inte då med produkter som är gamla på riktigt. Den som har tid borde kunna bygga upp ett ganska stort lager med gamla produkter(av kvalitet, såklart) ganska billigt genom att gå på loppisar och liknande, och sedan öppna en webshop för de produkterna.

Avslutningsvis

Det står helt klart att intresset för gamla produkter är högt, och det som tilltalar mig väldigt mycket är att man kan komma igång mycket billigt. T.ex. genom att som jag skrev ovanför springa runt på loppisar och handla kvalitetsprodukter och sedan starta en webshop med shopify eller liknande. Totalkostnaden kan man nog få till under 1000kr om man är lite kreativ.