Nya tider för bilmarknaden

Fordonsindustrin har varit en av de största tillväxtmarknaderna de senaste hundra åren och det har nog inte undgått någon. Både arbetsfordon såsom lastbilar, grävmaskiner och sopbilar men även personbilsmarknaden har sett extrema tillväxtsiffror. Då och då har det varit några dåliga år och perioder men marknaden har alltid återhämtat sig och sedan gjort ett uppsving. Olika oljekriser är något som har dämpat inköp av personbilar men det har sedan återhämtat sig varje gång.

Nya aktörer inom personbilsindustrin

tesla

Den största trenden vi idag ser inom personbilsindustrin är utvecklingen av elbilar. Elbilar har funnits längre än sådana som drivs av fossila bränslen, men populariteten under största delen av 1900-talet har varit sällsynt lågt. Men med dagens insikt om miljöförstöringen avgaser ger upphov till har intresset för eldrift ökat allt mer. Kan man sen också producera denna el på ett miljövänligt, effektivt och ekonomiskt sätt så kommer troligtvis bensin och dieselbilen bli helt utkonkurrerade inom något decennium. Redan idag tar elbilar allt större marknadsandelar och det är nog en trend vi kommer få vänja oss vid. Dels har vi nya innovativa företag som Tesla, men även de flesta befintliga biltillverkarna börjar inse potentialen och har tagit fram egna elbilsmodeller.

Grogrund för nya och små aktörer

Vi på Henriksdal gillar nyföretagande och att fokusera på dessa nya aktörer. Inom fordonsindustrin finns det en stor möjlighet att få en bit av kakan. Det kommer alltid behövas extrautrustning och reservdelar till bilar. Allt från nya bromsskivor till extraljus på taket i mörka områden. Kombinera detta med dagens IT-samhälle som gör det enkelt för ett företag att starta en hemsida och liknande för att nå ut med sina produkter, idéer och koncept så har vi en perfekt grogrund för nya företag inom fordonsbranschen.

Dock är konkurrensen allt hårdare idag och priserna pressas ner allt mer vilket gör det svårt att ha bra marginaler. Nyckeln till att lyckas idag är då att nischa in sig på specifika specialprodukter som är svåra att få tag i på andra ställen.

Framtiden

Som sagt så tror vi starkt på elbilens framfart och inom några år dominans på marknaden. De stora märkena kommer behålla sin dominans men det kommer att dyka upp mer och mer nischade företag som både säljer, monterar och tillverkar exakt efter kundens önskan.